Nieuwe liefde? Hoe pak je dat aan met kinderen?

Een scheidingsperiode veroorzaakt heel veel verdriet en rouw. Veel mensen vinden gelukkig, na verloop van tijd, weer een nieuwe liefde. De stap om een nieuwe relatie te starten is spannend en prettig, maar voor de kinderen kan dat heel anders zijn. Kinderen kunnen in de nieuwe geliefde vooral een indringer zien die alle aandacht van hun vader of moeder opeist. Veel kinderen houden, ook na de scheiding, de stille hoop dat het ooit nog goed komt tussen hun ouders. Deze hoop wordt verstoord door de komst van een nieuwe partner.

 

Gescheiden ouders doen er goed aan met dit soort gevoelens van de kinderen rekening te houden en zich bewust te zijn van de volgende punten:

  • Introduceer niet te snel een nieuwe partner.

Het is heel begrijpelijk dat als je verliefd bent, je dit wilt delen met je naaste familie en vrienden. Echter houd rekening met de gevoelens van je kindeen, na een scheiding hebben kinderen veel extra aandacht en steun nodig om het verlies van het gezin te verwerken. Kinderen hebben dan behoefte aan tijd om tot rust te komen en zich aan te passen aan de nieuwe gezinssituatie. Een nieuwe vriend of vriendin van een ouder kan dan net even te veel zijn. Het is dan ook aan te raden de kinderen pas later kennis te laten maken met een nieuwe geliefde, als het ernaar uitziet dat het om een serieuze relatie gaat.

  • Realiseer je dat de kinderen moeten wennen aan het idee van een nieuwe partner.

Kinderen willen dat hun ouders zich als ouders gedragen. ‘Daten’ is ontzettend raar en past daar niet bij. Houd er dus rekening mee dat je kinderen zich er ongemakkelijk bij kunnen voelen. Verwacht ook niet dat ze gelijk even enthousiast zijn over je nieuwe relatie, als dat je zelf bent.

  • Houd in de gaten hoe de kinderen zich voelen

Kinderen kunnen zich enorm bedreigd voelen door de komst van een nieuwe partner. Zij moeten nu hun moeder of vader delen met iemand anders. Het helpt kinderen als je ook voldoende tijd met hen alleen doorbrengt om samen activiteiten te ondernemen.

 

Kortom, blijf je verplaatsen in de gevoelens van je kinderen en houd de communicatie open!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.